Wednesday, March 27, 2013

Book ticket honeymoon (BALI)



Alhamdulillah...


Dah berjaya book ticket ke bali......hongkosnye:

1. air fair RM332.00 (2pax return)
+
2. ins RM46 (RM23 sorg wajib byr)
+
3. baggage RM40(20kg amik atas 1 name jee time return, time depart xamik baggage pun)

So....totalnye adalah RM418.00 return...mrah takk..????sy pun xtau la itu murah ke tidak...xpnah g sane pun, even book ticket flight pun xpnah...biasenye klu nk kemana2 semua di ururskan oleh org lain...Buat julung kalinye ni la, untuk honeymoon sy di arahkan utk book ticket....cume duit je BUKAN duit saya, tp berada dlm account sy....tu yg penting..heeeheeeheee....

Upsss...lupe nk ckp, RM418.00 tu kite byr cash...means direct debit from our current acc (mcm sy maybank2u) if guna credit card, hergenye jadik lain, + RM30 klu xslap for processing fees...so korang cube elakkan gune credit card, walaupun just RM30.00.


Hmmm, sambil2 wat kije....tgn ni asik duk bukak air asia....org dtg je tutup...jam tunjuk dh nk asar ni.....zohor pun lom selesai sy ni....depart at 9.45am n return 3.45pm...agak menarik...date pun sesuaiiii...air fare pun yg promo RM99 depart n RM65 return....haishhhh mcm ne nk book ni...???xkan mcm ni je....xminta ic xde mtk ape...mcm beli tiket wayang jeeee...heeeee...xleh jadi....kne g solat zohor dlu....

alik2 balik search lg skali haremmmmm dh xde yg di search tadi....melepassss.....aduiiii......price dh jd lain...tp sy tidak berputus asa......search lagi dan lagi...alhamdulillaaahhhh....jumpeee....tp date lain....awl ckit dr yg 1st td.....air fare pun dedua promo......cumeee time depart je agak rugi sb pukul 3.45pm n expected arrive 6.40pm...hmmm...rugi mase jgk tu,,,,tp book jugak sb price ok...n time tu consider okkk laaaa......

so kat cni pengajarannye...g solat dlu...selesai smua yg wajib baru la nk buat kije curi tulang niiii.....n bile dh dpt yg best price time terus jer book...klu lambat rugiii....

Kesudahannya dapat la dgn harga total RM418.00 depart 3.45pm and return on next 4 days at 5.00pm....ok la tu kan......


Next step is nk cari pakej honeymoon las plaksss......mcm gediksss jeee awl bebenor mencari nye kan....ini bkn mslh gediks...ini mslh preparartion...Hari tu dh meronda Matta Fair kat PWTC, tp just meronda je la ushar2 tgk ape yg bes sgt kt sne tu...murah ke..???ape yg ade...???just to get idea....

MATTA FAIR PWTC 2013

Huih mg ramai org...tp syiok sb saya dpt byk info....so B2B semua have to go there....



bali....bali.....bali.......yes our destinationnn :-)

ini la hasil2 yg di bawa balik....


Ok laaa g sne byk la dpt info, such harga pakej, temp menarik, activity n mcm2 lagi laaa.....byk sgt pakej2 yg menarik n murah mbe...saya pu xtau, murah ke mahal ke, because it was our 1st time....bile ty2 org n search kt tenet, mmg time Matta Fair harga nye agak murah bagi mereka2 yg 1st time nk g travel....yg teringin nk amik pakej2...n utk pakej, mmh murah.....rase agak nyesall time tu xbook.....hmmm...

Bg yg dh biase g tu mbe korang xyah le amik pakej...just arrange sendri....my opinion la.....katee nk jimat kan...

So dalam waktu post ini di tulis....pakej hanimun belum lagi adaaa...masih mencari yg bersesuaian.....air ticket dh setel...so legaaa laaa.....alhamdulillah....

Hmmmm at the same time....masih mencari2 designer untuk saya punye BAJU NIKAH..... banyak dgr cite yg 2nd butik yg saya post kat sini xbagus plak.....hmmmm....xpe la.....bia selesai majlis pertunangan nnti baru di pikiokan nak hantar kemana.....

Sunday, March 24, 2013

Proses beli kain baju nikah (JAKEL S.ALAM)

Before ni dh cite psal BAJU NIKAH, Bile dh ckup info psal baju nikah n dh dpt reference, so pergila ke gedung kain bersama pasanganmu or family...which comfortable...depend on u...Saya memilih BAKAL TUNANG/TUNANG/BAKAL SUAMI, sy untuk pergi cr kain...

Tanggal 31/08/1957 Malaysia telah merdeka. Dan tanggal 10/03/2013 jam12pm dari denai alam kami bergerak ke seksyen 7, shah alam, dokat aje, 15min smpi. Before tu lunch dlu kt TTDI shah alam, my feberet restaurant....kne kenyang2 dlu baru g cari kain..kang jd lain plak g pilih kain...heeeee...

Kol1.00 pm kami sampi seksyen7, s.alam, landmark die snang je, jln nk ke ICT tu je....dh msuk exit ICT dr federal tu amik kanan terus jee..dr jauh dh nmpk JAKEL bapokk besarr belah kiri...

JAKEL S.ALAM

 Kat c2 pandai2 le cr paking yg agak limit sb die shop lot kan...2,3 kali pusing, menung tepi tu jap after 15min br dpt paking, paking btol2 depan ATELIA AMANI, B2B mesti tau la ATELIA AMANI kan...butik yg femes ngan baju2 nikah expecially, yg sgt ekslusif n sweet muit...wahhh ayat....baju femes  "syezreen n azalie" tu pun die beli ready made @ATELIA AMANI....haaa sy letak lagi sekali pic mereka...minat sgt kannnn....




Owner sebenar baju ni adalah kak syarifah yg tuan punye jakel s.alam tu...mcm ne sy tau???mse sy duk memilih kain ni dtg la serorg mom2be,  die dtg menyapa n btanya kan nk buat tuk ape....sy ckp la nk buat baju kurung moden yg simple dan ade border lace dibwh baju n d lengan....mungkin die tgk pilihan sy tu mcm ala2 baju die kot,die amik handphone n tunjuk 1 cnth bju, sy ckp eh ni baju yg sy buat reference niii....then die stori mori la kesahnyeeeee....baju tersebut adlah bajunye yg digunakan tuk 1 function, but then setelah baju tersebut xdigunakannye, die telah letak kat butik atelia amani dan seterusnya di beli oleh syezreen which is pengantin yg glamer dikalangan B2B skang...mmg cantik la bju tuu....habis cite tuuu....




Kesinambungan itu sya mtk la kak syarifah advice ka,ye la dh alang2 kepalang kannn...

So, kisahnya, aku n si dia dh pilih kain siap2 n duk match2 kan dgn kain bju melayu.....amat memuaskan ati sebab jumpe ape yg di cari.....budget pun mse 1st choice tu ok la....berpatutan...TAPI...setelah kak syarifah tu dtg advice.....zraaappppp......tercair dgn kata2nya mengenai MATERIAL....kaler seme dh ok dh....die duk suruh amik material yg bkualiti...pandai la die duk promote,katenye hanya sekali seumur idup, hr bersejarah la....harga xjauh beze la....promotion laaa.....time xdpt harga ni la....sgt berjkualiti la....baju jadi cantik tersusun la....xkedut...xnmpk perut blapis laa....hai mcm2 la....herge pun yesss sangat berkualiti......ntahhhh kenapaaa....dari sifon jejot jadi sifon silk....dari satin 'biase-biase' dh jd satin silk...hadoiiii haiii...bole plakkk terkesima...n ade plak tu kaler yg same dgn 1st choice tu...klu xde kaler same mmg sy xamik sb for me kaler yg di ingini tu sgt penting.....

Tambah plak time ngah duk pk pk tu...datang plak sorg designer niii yg sedang mencari kain jgk kott...xtau dr mne  dtg nk pegang2 kain kami....die ckp..."its perfect" sgt cantik (tgn ke bahu mata ke atas)...hahhahah...sy sgt perasan mse tuuuu...kikikiki...ye la hepi sb die dtg menyapa2 kain sy,border lace sy....heeee...sukeee la org minat kain kiteee kannnn...hehehehhe....kak syarifah tu ty dtg sekali ke..???sy dgn pantas ckp TAK....uishhh silap besarrr sy,patut ckp yeee je laaa....sb nnti bole dpt designer price...padahal sy dh tau,klu nk cr kain tuk bju nikah sila bawa designer sekali sb akan dpt harga murah 'DESIGNER PRICE'  tp xpe la xde rezeki kot....lagi pun sy rse sy dh dpt best price dh kot....xberani nk gtau price kt sini...biar lah rahsiaaa......

So kesudahanya.....ini la dieee......xsaba nk hantar kt taylor...tp kne sabarrrrrrr jugaksss.

Ok, untuk baju nikah sy beli 4meter satin, 6meter sifon n semiter border lace....border lace sy dh siap beadings...tp plan nk + ckit lagi maniks maniks kaler ijauuu terkues ckit2 lagi...ok x...???

Sifon yg sy beli tu bidang 6'...n menurut sumber tu dh terlebih2 sy beli...ye keee...???sy xtau...sy xde pengalaman...tp xpe la sy sgt puas atiii....

Ok skang pk mane nk cariiii taylorrr ni...puas meng nge search seluruh alam maya...... fb group 'the briders of 2013' byk membantu bagi info mcm2 psal baju, pelamin, proses2 lain, taylor n sebagainyaaaa......

Now ade 2 choice utk hantar baju sy ni...

1. zaks Collections @ selayang
2. Butik Dihzni @ bangi

Mane satu ni.....???? Harap2 sy buat pilihan yang betul.... tp pening jugak pk bile nk hantar tempah ni...nk tggu lpas tunang ke hantar je before tunang...ade mse sebulan lebih je lagi tuk bertunang...sempat keee...???? n if hantar lpas btunang kang dh dekat nak raye...kang xsiap plak baju tu or nnti taylor bz dgn tempahan baju ry....but majlis sy almost 2mnth after raya....so agak2 dann keee..????hmmm...still thinking.....tgk la next entry mcm neee......

kisah ini will be cntinueee.....see yeaaa....

now kite skip dlu ke kisah honeymoon, which is AIR TICKET RM418.00 (couple, return) murah x...????..... kene beli awal2 tu jimatttt.....

Friday, March 15, 2013

Baju Nikah

PINK BELACAN/DUSTY PINK
Yes again, ni la kaler pilihan kami..pilihan dan persetujuan bersama ....most important is BERSAMA..bak kate org kampung kami jgn "berkelahi"..dptkan kate sepakat baru go to next step..(pic atas tu contoh aje,bkn kain kami, kami nye soft ckit dari kaler tu).

Cara kami mudah;

1step:

SEARCHING.....Google dan google dan google tuk cari ape yg di cari....sometime xtahu nk yg mcm ne....thats y kne google to get the ideasss....Dulu pernah berangan if kawin nk smua yg soft, simple n sweet....so bile dh ade ape yg di ingini dlm mind tu senang la search cr ade x yg bole match ngan impian kite....

Nah, search punye search jumpeeee.....Pasti ramai B2B di luar sane yg google n jumpe pic mereka ni....(Syezreen dan Azalie) cnfirm la ramai yg terujaaa gile ngan mereka....dh mcm artis dh glamer mereka ni....Aku la salah sorg peminat busana nikah dorg...fuhhh sweet gileeess....terus kunci kemas2 idea die dlm pintu hatiku....mmg cun kan....actually pengantin tu cun n ensem....tu yg menambahkan lagi kesempurnaan yg kite dpt lihat tu...tapi baju tu mmg cun....ade cite bes disebalik baju tuuu which is terjumpa owner dress tu..sukeee...nnti cite lagi kt bwh...



MY INSPIRATION N REFFERENCE


Senekad2 nya sy nak colour tu design tu....nakkkk....semerata website,facebook n blog sy geledah nk dpt info psal mereka, baju mereka,yg paling penting metarial yg mereka guna. Yg lain mmg dh xpandang...tp malangnya info nye xde sgt....mmg rmai yg share psal mereka,tp xmencukupi....tp xpe, kite main agak2 je la n dpt kan info dr blog2 yg bg pandangan.

2nd step:
APPROVAL...Wahhhh dh mcm sy nak wat payment kat opis plak get approval from bos....Tapi skang nk ty persetujuan pasangan...makesure die suke, xde mslh dgn kaler tersebut yg sinonim dgn pompuan je, tp nowdays pmpuan ke laki ke dh xde mslh ngan kaler ni kan....

Alhamdulillah die suke n xde sebarang komen yg mengurangkan keterujaan sy terhadap pilihan itu,semua nye komen membina, malah die pun kelihatan teruja dgn idea itu...Yesss selamat.....sronok sgt...

3rd step:
INQUIRIES...yesss, harus n haruslaa byk btanya..at least ngan mereka yg dh kawin, dh de experience dlm process memilih mencari baju nikah...Nak cr yg pakar mmg la payah kan, xde kaitan dgn designer or tailor plak tu...So sahabat2 yg dh kawin n ngah process nk kawin mcm aku ni la jd kaunter pertanyaan. Byk dpt info dr dorg...thanks to all my fren...info yg penting yg kne tahu is metarial, price, n place to buy. Ramai yg sugest tuk gune shifon, satin as a lining n lace for border, klu nk beli g je JAKEL. 6meter shifon, 4meter satin n 1.5meter border lace cukup tuk baju yg aku impikan tuuu...

4rd step:
SET DATE...bile dh dpt info set date n time tuk melawat gudang kain. 1st choice kami is JAKEL....where??? shah alam laa....Kat c2 gudang die besar n xnk serabut ngan rmai org...mmg la rmai yg ckp nape x g jln tunku abdul rahman,kt c2 ade byk gudang n choice....hmmm...xpe la kot....malas nk berserabut ngan org ramai n tau je la bile dh ramai layanan mesti kurang kan...xpe....JAKEL SHAH ALAM jadi pilihan kami....di situ la aku jumpa kak Syarifah owner JAKEL SHAH ALAM, baik, ramah, n cantik orgnye.....die ngan preggy anak ke3 n due July 2013 ni....

Jomm ikuti kisah ku memilih metarial,mencari kaler n menmacthkan ke tiga tiga mende alah tu...kat siniiiii

Thursday, March 14, 2013

B2B....wahhhh mcm xpercayaaa laaaaa..yes yes yes

Setelah bkurun x menjenguk blog ni....(yg dah di privatekan sekian lame)...huhuhu...kini ajuela muncul kembali di saat hati keriangan B2B dan untuk mencapai 1 matlamat idop...1malaysia.....hahaha... (B2B la sangat)


Yes im B2B is bride to be...alhamdulillah....Allah dh temukan aku ngan org selama ini aku tggu (jodoh yg di rahsiakanNya, insyaAllah in September 2013)...syukran..seorg yg sgt caring,bersungguh2 dan rajin orgnya, dan paling penting sgt mementingkan agama dan rasional dlm smua perkara....I love him so much.

NORA DANISH BERSAMA ADI PUTRA :-)
Yes, berbalik kpd B2B, now sy sgt teruja dlm mbuat psiapan utk mjls pertunangan on May 2013 dan majlis nikah yg kami plan on September 2013...now is March....so ada 2 bulan lagi utk bertunang n 6 bln tuk mjlis besarrr kami....

Sangat teruja sbenarnya....ini la rupanya perasaan mereka yg ingin mendri kan masjid (dgn izinNya)...bes kan..di tambah pula mendapat sokongan penuh dr pasangan yg sntiasa di sisi dlm membuat persiapan....Alhamdulillah pasangan sy sentiasa bersama saya....kami saling melengkapi n mudah berurusan dalam membuat sebarang pilihan dan keputusan...amin

Seriously, at the beginning bile kami decide tuk ke tahap lebih serius (kahwin) saya seolah2 tiada perasaan dan nmpk mcm tidak bsungguh....after lah die n family datang rumah untuk berkenalan, itu la pertama kali nya die jmp my famly..heeee...lucu...

So, ape persiapan yg dah kami buat...?????setakat ni baru je beli kain baju nikah yg akn di jadikan hantaran time tunang nnti...colour???? dusty pink...xtau ke mcm ne dusty pink....??? Ala pink pink masam/suram. De gak org panggil "pink belancan" kelakar kan...???Yes mmg kelakar, tu 1st time kami dengar mse ngah pilih kain di JAKEL, S.ALAM.

Jommmm baca kisah pink belacan hehheheheh n cite sy cari baju nikah, jenis kain, colour dannnn semstinya ongkosssnyeeeerrrrr di sini....serammmm....