Tuesday, August 15, 2017

Kemunculan kembali 2017. blog bersarang..haaaaa

Assalamualikum wbt...

ya Allah lamenye bersarang kamipunye blog ni...

baca balik ya ampun 'kanak-kanak' nye post2 lame aku...

sempat la baca post yg agak latest duk cari tic honeymoon la duk cari baju nikah la...smua tu 2013 hokey..almost 4 yr ago...OMG excited nye aku..haaaa

alhamdulillah alhamdulillah smua tu dh selesaipun 4 tahun lepas...seronok

skang dh beranak dua pun Afiatul Iman dan Afiq Uwais...



dan ini kami ibu walid





Tuesday, May 28, 2013

my E-day purple pink 25/5/2013


Alhamdulillah

syukur sangattt....Majlis pertunangan kami berjalan dgn lancar dan sempurna....pelamin idaman yg simple ni pun amat menepati citarasa saya....syukrannn....

pelamin pertunangan


Pelamin ni saya book last minit...konon awal2 tu xnak berpelamin bagai...as simple as can...but tetibe dh seminggu lg nk mjlis terkial2 nk pelamin...seme dh fully book...last choice book kat area kg saya je kat Ema Bridal, butik die depan pantai kelulut...harga sewa pelamin ni adalah RM450.00..agak mahal actually...just pelamin ok...deposit saya bayar RM200.00, mse tu dh ujung bulan...kering habis licin duit den....

at d same time jugak duk bayar caterer...saya tempah kat area kampung jgk which is kat merchang RM8/pax...saya book tuk 70pax total RM560.00, byr depost RM100.00, adoiiii mmg keringgg....

bakal mak mertua
Ini la moment yang saya dapat simpan dalam sejarah idup saya....moment yg sungguh indah n happy....thanks to all


Thanks to my sis yg pinjamkan baju die yg cantik ini...ini baju my sis mse die bersanding dulu....tahun 2006....suke baju ni....


Wednesday, March 27, 2013

Book ticket honeymoon (BALI)



Alhamdulillah...


Dah berjaya book ticket ke bali......hongkosnye:

1. air fair RM332.00 (2pax return)
+
2. ins RM46 (RM23 sorg wajib byr)
+
3. baggage RM40(20kg amik atas 1 name jee time return, time depart xamik baggage pun)

So....totalnye adalah RM418.00 return...mrah takk..????sy pun xtau la itu murah ke tidak...xpnah g sane pun, even book ticket flight pun xpnah...biasenye klu nk kemana2 semua di ururskan oleh org lain...Buat julung kalinye ni la, untuk honeymoon sy di arahkan utk book ticket....cume duit je BUKAN duit saya, tp berada dlm account sy....tu yg penting..heeeheeeheee....

Upsss...lupe nk ckp, RM418.00 tu kite byr cash...means direct debit from our current acc (mcm sy maybank2u) if guna credit card, hergenye jadik lain, + RM30 klu xslap for processing fees...so korang cube elakkan gune credit card, walaupun just RM30.00.


Hmmm, sambil2 wat kije....tgn ni asik duk bukak air asia....org dtg je tutup...jam tunjuk dh nk asar ni.....zohor pun lom selesai sy ni....depart at 9.45am n return 3.45pm...agak menarik...date pun sesuaiiii...air fare pun yg promo RM99 depart n RM65 return....haishhhh mcm ne nk book ni...???xkan mcm ni je....xminta ic xde mtk ape...mcm beli tiket wayang jeeee...heeeee...xleh jadi....kne g solat zohor dlu....

alik2 balik search lg skali haremmmmm dh xde yg di search tadi....melepassss.....aduiiii......price dh jd lain...tp sy tidak berputus asa......search lagi dan lagi...alhamdulillaaahhhh....jumpeee....tp date lain....awl ckit dr yg 1st td.....air fare pun dedua promo......cumeee time depart je agak rugi sb pukul 3.45pm n expected arrive 6.40pm...hmmm...rugi mase jgk tu,,,,tp book jugak sb price ok...n time tu consider okkk laaaa......

so kat cni pengajarannye...g solat dlu...selesai smua yg wajib baru la nk buat kije curi tulang niiii.....n bile dh dpt yg best price time terus jer book...klu lambat rugiii....

Kesudahannya dapat la dgn harga total RM418.00 depart 3.45pm and return on next 4 days at 5.00pm....ok la tu kan......


Next step is nk cari pakej honeymoon las plaksss......mcm gediksss jeee awl bebenor mencari nye kan....ini bkn mslh gediks...ini mslh preparartion...Hari tu dh meronda Matta Fair kat PWTC, tp just meronda je la ushar2 tgk ape yg bes sgt kt sne tu...murah ke..???ape yg ade...???just to get idea....

MATTA FAIR PWTC 2013

Huih mg ramai org...tp syiok sb saya dpt byk info....so B2B semua have to go there....



bali....bali.....bali.......yes our destinationnn :-)

ini la hasil2 yg di bawa balik....


Ok laaa g sne byk la dpt info, such harga pakej, temp menarik, activity n mcm2 lagi laaa.....byk sgt pakej2 yg menarik n murah mbe...saya pu xtau, murah ke mahal ke, because it was our 1st time....bile ty2 org n search kt tenet, mmg time Matta Fair harga nye agak murah bagi mereka2 yg 1st time nk g travel....yg teringin nk amik pakej2...n utk pakej, mmh murah.....rase agak nyesall time tu xbook.....hmmm...

Bg yg dh biase g tu mbe korang xyah le amik pakej...just arrange sendri....my opinion la.....katee nk jimat kan...

So dalam waktu post ini di tulis....pakej hanimun belum lagi adaaa...masih mencari yg bersesuaian.....air ticket dh setel...so legaaa laaa.....alhamdulillah....

Hmmmm at the same time....masih mencari2 designer untuk saya punye BAJU NIKAH..... banyak dgr cite yg 2nd butik yg saya post kat sini xbagus plak.....hmmmm....xpe la.....bia selesai majlis pertunangan nnti baru di pikiokan nak hantar kemana.....

Sunday, March 24, 2013

Proses beli kain baju nikah (JAKEL S.ALAM)

Before ni dh cite psal BAJU NIKAH, Bile dh ckup info psal baju nikah n dh dpt reference, so pergila ke gedung kain bersama pasanganmu or family...which comfortable...depend on u...Saya memilih BAKAL TUNANG/TUNANG/BAKAL SUAMI, sy untuk pergi cr kain...

Tanggal 31/08/1957 Malaysia telah merdeka. Dan tanggal 10/03/2013 jam12pm dari denai alam kami bergerak ke seksyen 7, shah alam, dokat aje, 15min smpi. Before tu lunch dlu kt TTDI shah alam, my feberet restaurant....kne kenyang2 dlu baru g cari kain..kang jd lain plak g pilih kain...heeeee...

Kol1.00 pm kami sampi seksyen7, s.alam, landmark die snang je, jln nk ke ICT tu je....dh msuk exit ICT dr federal tu amik kanan terus jee..dr jauh dh nmpk JAKEL bapokk besarr belah kiri...

JAKEL S.ALAM

 Kat c2 pandai2 le cr paking yg agak limit sb die shop lot kan...2,3 kali pusing, menung tepi tu jap after 15min br dpt paking, paking btol2 depan ATELIA AMANI, B2B mesti tau la ATELIA AMANI kan...butik yg femes ngan baju2 nikah expecially, yg sgt ekslusif n sweet muit...wahhh ayat....baju femes  "syezreen n azalie" tu pun die beli ready made @ATELIA AMANI....haaa sy letak lagi sekali pic mereka...minat sgt kannnn....




Owner sebenar baju ni adalah kak syarifah yg tuan punye jakel s.alam tu...mcm ne sy tau???mse sy duk memilih kain ni dtg la serorg mom2be,  die dtg menyapa n btanya kan nk buat tuk ape....sy ckp la nk buat baju kurung moden yg simple dan ade border lace dibwh baju n d lengan....mungkin die tgk pilihan sy tu mcm ala2 baju die kot,die amik handphone n tunjuk 1 cnth bju, sy ckp eh ni baju yg sy buat reference niii....then die stori mori la kesahnyeeeee....baju tersebut adlah bajunye yg digunakan tuk 1 function, but then setelah baju tersebut xdigunakannye, die telah letak kat butik atelia amani dan seterusnya di beli oleh syezreen which is pengantin yg glamer dikalangan B2B skang...mmg cantik la bju tuu....habis cite tuuu....




Kesinambungan itu sya mtk la kak syarifah advice ka,ye la dh alang2 kepalang kannn...

So, kisahnya, aku n si dia dh pilih kain siap2 n duk match2 kan dgn kain bju melayu.....amat memuaskan ati sebab jumpe ape yg di cari.....budget pun mse 1st choice tu ok la....berpatutan...TAPI...setelah kak syarifah tu dtg advice.....zraaappppp......tercair dgn kata2nya mengenai MATERIAL....kaler seme dh ok dh....die duk suruh amik material yg bkualiti...pandai la die duk promote,katenye hanya sekali seumur idup, hr bersejarah la....harga xjauh beze la....promotion laaa.....time xdpt harga ni la....sgt berjkualiti la....baju jadi cantik tersusun la....xkedut...xnmpk perut blapis laa....hai mcm2 la....herge pun yesss sangat berkualiti......ntahhhh kenapaaa....dari sifon jejot jadi sifon silk....dari satin 'biase-biase' dh jd satin silk...hadoiiii haiii...bole plakkk terkesima...n ade plak tu kaler yg same dgn 1st choice tu...klu xde kaler same mmg sy xamik sb for me kaler yg di ingini tu sgt penting.....

Tambah plak time ngah duk pk pk tu...datang plak sorg designer niii yg sedang mencari kain jgk kott...xtau dr mne  dtg nk pegang2 kain kami....die ckp..."its perfect" sgt cantik (tgn ke bahu mata ke atas)...hahhahah...sy sgt perasan mse tuuuu...kikikiki...ye la hepi sb die dtg menyapa2 kain sy,border lace sy....heeee...sukeee la org minat kain kiteee kannnn...hehehehhe....kak syarifah tu ty dtg sekali ke..???sy dgn pantas ckp TAK....uishhh silap besarrr sy,patut ckp yeee je laaa....sb nnti bole dpt designer price...padahal sy dh tau,klu nk cr kain tuk bju nikah sila bawa designer sekali sb akan dpt harga murah 'DESIGNER PRICE'  tp xpe la xde rezeki kot....lagi pun sy rse sy dh dpt best price dh kot....xberani nk gtau price kt sini...biar lah rahsiaaa......

So kesudahanya.....ini la dieee......xsaba nk hantar kt taylor...tp kne sabarrrrrrr jugaksss.

Ok, untuk baju nikah sy beli 4meter satin, 6meter sifon n semiter border lace....border lace sy dh siap beadings...tp plan nk + ckit lagi maniks maniks kaler ijauuu terkues ckit2 lagi...ok x...???

Sifon yg sy beli tu bidang 6'...n menurut sumber tu dh terlebih2 sy beli...ye keee...???sy xtau...sy xde pengalaman...tp xpe la sy sgt puas atiii....

Ok skang pk mane nk cariiii taylorrr ni...puas meng nge search seluruh alam maya...... fb group 'the briders of 2013' byk membantu bagi info mcm2 psal baju, pelamin, proses2 lain, taylor n sebagainyaaaa......

Now ade 2 choice utk hantar baju sy ni...

1. zaks Collections @ selayang
2. Butik Dihzni @ bangi

Mane satu ni.....???? Harap2 sy buat pilihan yang betul.... tp pening jugak pk bile nk hantar tempah ni...nk tggu lpas tunang ke hantar je before tunang...ade mse sebulan lebih je lagi tuk bertunang...sempat keee...???? n if hantar lpas btunang kang dh dekat nak raye...kang xsiap plak baju tu or nnti taylor bz dgn tempahan baju ry....but majlis sy almost 2mnth after raya....so agak2 dann keee..????hmmm...still thinking.....tgk la next entry mcm neee......

kisah ini will be cntinueee.....see yeaaa....

now kite skip dlu ke kisah honeymoon, which is AIR TICKET RM418.00 (couple, return) murah x...????..... kene beli awal2 tu jimatttt.....